Friday 27 September 2013

Harga petrol RON95 naik lagi? @NajibRazak @MuhyiddinYassin @PPIM4U @rakyatnews_my #RON95 #DEMIRAKYAT @1malaysia @TRANSFORMASI_BN


Aku dapat mesej ni tadi dari rakan 'BBM' so, aku pun cubalah google mencari kepastian berkenaan dengan 'kejutan' mesej :-

"Dear Family & Friends, please be informed that RON 95 price is increasing by another 10 sen by midnight. New petrol price will be $2.20 effective 12am."


Dalam laporan benama semalam, Orang ramai boleh menjangka kenaikan selanjutnya pada harga petrol RON95 dalam masa terdekat sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan subsidi bahan api negara.


Langkah ini juga membantu usaha mengurangkan penyeludupan petrol ke negara-negara jiran, kata Presiden Persatuan Pengedar Petroleum (PDAM), Datuk Hashim Othman.

"Penyeludupan petrol dan diesel adalah berikutan bahan api ini lebih murahdi Malaysia," kata beliau kepada Bernama.

Menurut laporan akhbar, Unit Anti Penyeludupan Kedah (UPP) pada Jumaat lepas melumpuhkan percubaan menyeludup 27,300 liter diesel bersubsidi bernilai RM54,600 ke Thailand.

Di sebalik usaha untuk membantu orang ramai menerusi subsidi, beliau kesal terdapat juga pihak yang mengambil kesempatan daripadanya.

Presiden PDAM itu berkata, pengurangan subsidi itu boleh menghalang mereka daripada menjalankan aktiviti itu.

Kerajaan baru-baru ini memperkenalkan harga baharu bagi RON95 dan diesel dengan pengurangan subsidi sebanyak 20 sen seliter kepada RM2.10 dan RM2.00 daripada RM1.90 dan RM1.80.

Harga ini masih dianggap murah berbanding negara-negara seperti Thailand, Indonesia, Singapura dan Filipina.

PDAM baru-baru ini mencadangkan penjimatan daripada pengurangan subsidi minyak digunakan oleh kerajaan untuk menghapuskan cukai jalan dan mengurangkan kadar insurans untuk kereta dengan kapasiti enjin kurang daripada 2,000cc.-


KK : Aku bersikap jujur kali ini, langkah yang sesuai dan tepat sebenarnya harus diambil mencegah kenaikan harga bahan api tersebut. Sikap dan perangai sebilangan pengusaha stesen Minyak dan juga mereka yang mendapat subsidi bahan api tersebut menjualnya pula kepada pengusaha warga asing.

BERSIKAP lah 'ADIL' yang dok menyalak tu pun kereta 3,4 biji dirumah....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Post a Comment