Monday 13 January 2014

Gempar [gambar] !! anggota @PDRMsia mabuk tepi jalan. @KBAB51


Gempar apabila di laman-laman media sosial tersebar gambar dua anggota polis peronda yang dipercayai mabuk dirakam tertidur dalam kereta peronda yang diberhentikan di bahu jalan.
Empat keping gambar yang disebarkan itu menunjukkan dua orang dalam pakaian seragam polis sedang nyenyak, dengan seorang daripadanya memegang tin minuman keras. Dalam kereta polis itu juga kelihatan senjata api yang diletakkan di tempat duduk bahagian belakang kenderaan tersebut.

Selain itu, laman FB juga mendapati sumber turut memuatkan gambar nombor  pendaftaran kenderaan polis tersebut.

Namun setelah diselidiki, ternyata gambar-gambar tersebut adalah aksi lakonan semula anggota polis.

Seorang pengguna Facebook, Nordin Mansor yang memberi komen di laman FB Suara Rakyat turut menafikan anggota polis dalam gambar tersebut benar-benar mabuk. Nordin yang juga dipercayai seorang anggota polis menjelaskan bahawa situasi berkenaan adalah latihan bagi menggambarkan kesalahan dalam waktu kerja. SH


KK amat berharaplah kepada semua pengguna Media sosial jangan cepat 'melatah' atau memuat naik gambar yang kita belum tahu kesasihihanya. Kadangkala kita tidak tahu situasi sebenar sesuatu cerita atau gambar yang dipaparkan.

Kepada abang Polis sabar yer..... apa2 kita tunggulah komen atau kenyataan mengenai penyebaran gambar tersebut dari pihak yang berkenaan. Di atas merupakan printscreen dari Laman fb. 


Sent from Samsung Mobile

No comments:

Post a Comment