Monday, 6 May 2013

Siapa MB Selangor Yang Baru @AzminAli atau @Khalid_Ibrahim ? #PRU13Gambar hiasan tetapi cuba renungkan sejenak

Takkan" rakyat di negeri selangor mahu kan seorang Menteri besar yang penuh dengan skandal serta gambar lucah... Terserah itulah keputusan dan pengorbanan yang telah dibuat oleh rakyat selangor dengan memilih Pakatan Haram untuk mentadbir Negeri Selangor. Jika sebelum ini  semasa PRU12 mereka telah merelakan selangor ditadbir Pakatan Haram ini. 
Pelbagai janji manis telah di curahkan...tetapi nyata itu semua "omong kosong" tapi kini nyata rakyat dinegeri selangor tidak serik dengan apa yang telah mereka alami. Itu keputusan serta kehendak rakyat selangor. pilihan ditangan mereka, mereka sudah pun memilih maka mereka terpaksa menangung "sengsara" seperti yang berlaku sebelumnya.....
Laporan di Portal Mstar memetik Pakatan Rakyat berjaya menubuhkan kerajaan di negeri Selangor selepas memenangi 44 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).
Namun, Pakatan masih belum memutuskan siapa yang akan mengetuai kerajaan negeri tersebut.
Terdahulu, pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tan Sri Khalid Ibrahim dilantik sebagai menteri besar Selangor.
PAS dan DAP masing-masing memenangi 15 kerusi DUN manakala PKR hanya menang 14 kerusi DUN.
Khalid memberi jaminan kepada rakyat bahawa pemimpin tertinggi Pakatan akan membuat keputusan mengenai perkara itu dalam minggu ini.
"Keputusan masih belum dibuat," katanya kepada pemberita.
Bagaimanapun, ia merupakan pertarungan di antara dua individu iaitu antara Khalid dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali.
Azmin didakwa mengimpikan jawatan MB Selangor sejak sekian lama.
Perang mulut di antara setiausaha politik Khalid, Faekah Husin sebelum ini menjadi bukti wujud persengketaan di antara Khalid dan juga Azmin.
Keadaan menjadi tegang pada Oktober lalu apabila Azmin memberitahu sebuah akhbar Bahasa Melayu bahawa Khalid akan menjadi menteri sekiranya Pakatan merampas Putrajaya dan beliau terpaksa melepaskan jawatan sebagai Menteri Besar walaupun Pakatan kekal berkuasa di negeri itu.
Difahamkan berlaku perselisihan faham di antara Azmin dan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sehingga menyebabkan berlaku perpecahan di kalangan pengundi muda yang berpihak kepada mereka.
Ia ibarat pergaduhan keluarga kerana Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail juga dikatakan mempunyai masalah dalaman dengan Azmin.
Timbul khabar angin mengenai Wan Azizah yang tidak disenaraikan sebagai calon di Selangor kerana Azmin tidak menyukai isteri Anwar itu.
Oleh kerana beliau mempunyai sokongan Anwar yang kuat, Adun Bukit Antarabangsa itu mungkin mampu mengatasi Khalid untuk mengisi jawatan tersebut.
Seorang sumber yang rapat dengan Khalid berkata, Azmin menggunakan kuasanya untuk memilih calon yang mudah dikawalnya.
"Dia memilih calon pilihannya untuk memastikan beliau berkuasa. Namun Azmin perlu sedar bahawa rakyat menerima Khalid.
Sumber itu turut mendakwa Azmin mempromosikan calon yang rapat dengannya daripada memilih calon boleh menang.

No comments:

Post a Comment