Tuesday 25 June 2013

[Video] aksi nakal dan panas peserta terakam #Blackout505 #KL622
Wow aksi panas... yang terakam ketika black505 ini.. bikin panas jer.. apa tidaknya membuatkan penganut agama PR "klimaks".. Kesian aku tengok muka pencacai ni.. nagji tinggi-tinggi last-last jadi "barua" al-juburi jer.... aaaaaa gagap beb !! konon nak tunjuk hero beb'... salah tempat ler....Di bawah seksyen 20, Akta Perhimpunan Aman 2012, Akta 736, pihak polis mempunyai kuasa menangkap tanpa waran penganjur dan peserta sesuatu perhimpunan sekiranya mereka tidak mematuhi sekatan dan syarat di bawah seksyen 15 (berkaitan tarikh, masa, tempoh, tempat, cara, kelakuan peserta, kebimbangan dan bantahan pihak berkepentingan, pembayaran kos pembersihan dan apa-apa kebimbangan yang dirasakan perlu oleh pegawai yang menjaga Daerah Polis), membawa senjata, atau merekrut atau membawa kanak-kanak.

Dalam kes penganjuran perhimpunan di hadapan pintu masuk Parlimen, berdasarkan Akta Perhimpunan Aman, pihak polis juga boleh mengambil tindakan kepada penganjur kerana tidak memaklumkan tentang perhimpunan dan tidak mematuhi sekatan dalam seksyen 15. Untuk kedua-dua kesalahan, penganjur boleh didenda tidak lebih daripada RM10,000 bagi setiap kesalahan.

Apa lagi Peguam Negara, pastikan kes ini dibawa ke mahkamah dan pesalah dihukum sewajarnya. Menteri yang jaga undang-undang tolong pastikan undang-undang terlaksana bukan seperti sebelum-sebelum ini sehingga menyebabkan kerajaan dianggap lemah dan tidak adil kerana gagal menguat kuasakan undang-undang secara berkesan dan gagal mendakwa pihak yang melanggar undang-undang. -SumbeR

No comments:

Post a Comment