Thursday 14 November 2013

[Ngeri] Gambar PerlaksanaanHukuman Mati Pada Abad Ke 19 DiChinaPerlaksanaan hukuman mati merupakan hukuman paling berat yang dikenakan kepada para pesalah yang melakukan kesalahan yang serius.. Jika kini hukuman mati dilaksanakan secara tertutup, namun tahukah anda bahawa hukuman mati pada awal abad ke-19 dilakukan secara terbuka di China?


Nak tengok apa jenis hukuman mati yangdijalankan pada era tersebut, meh usha kat bawah ni.. Pemotongan kepala, menjerut dan kebuluran adalah semua kaedah pelaksanaan hukuman yang diterima dalam abad ke-19 China. Walaupun mereka yang tidak dihukum mati, mereka di siksa atau dia biarkan kebuluran dengan kaki dan tangan diikat dan di kurung.


Gambar-gambar ini telah diambil semasa & secara langsung selepas Pemberontakan Boxer, yang merupakan masa yang amat ganas dan bergelora dalam sejarah Cina. Di seluruh negara pemberontak Boxer dan penjenayah telah dibunuh di hadapan umum sepenuhnya. Dan mayat-mayat mereka, atau sekurang-kurangnya bahagian-bahagian daripada mereka, telah dipaparkan sebagai amaran kepada orang lain.

Sama ada hukuman ini adalah kematian atau penderaan, terdapat jurugambar Barat seperti James Ricalton sekitar, bersedia untuk menangkap gambar hukuman. Juru- gambar James Ricalton mengambil banyak gambar pemberontakan dan buku imej beliau telah diterbitkan pada tahun 1990.


Menurut editor Christopher J. Lucas, beliau "diiktiraf secara meluas sebagai salah satu yang paling penting (sudah tentu yang paling popular) jurugambar pada masa itu.

Sumber: DiariShare

No comments:

Post a Comment