Wednesday 14 November 2012

INFO :- Gambar Pertama Yang Di Muat Naik Ke Internet.

Pernah tak korang terfikir, daripada berjuta-juta keping gambar yang di muat naik ke internet sejak 20 tahun yang lalu, apa kah gambar yang pertama pernah di muat naik di internet buat kali pertama dalam sejarah komunikasi dunia? Haa, kalau korang nak tahu, meh usha kat bawah ni..
Gambar di bawah ini telah di muat naik ke Internet pada 18 Julai 1992 jam 2 petang dan pada 18 Julai 2012 yang lalu maka genaplah 20 tahun usia gambar tersebut berada di Internet untuk sejarah peradaban dalam kecanggihan komunikasi dunia. Sebuah kumpulan nyanyian wanita yang diberi nama Les Horribles Cornettes.


Kumpulan muzik ini terdiri daripada pekerja di makmal terkenal CERN Organisation Europeenne Pour La Recherche Nucleaire dan gambar ini telah diambil oleh Silvano de Gennaro, seorang pembangun IT di CERN yang juga merangkap pengurus kumpulan Les Horribles Cornettes.

Dengan menggunakan kamera canon EOS 650,  ianya kemudian di edit menggunakan Photoshop versi pertama untuk digunakan sebagai muka hadapan CD pertama kumpulan Cornettes. Untuk pengetahuan umum, Internet telah dicipta oleh Tim Berners dan Lee di CERN pada 1992. 

Setelah dia mencipta versi terbaru dalam 'World Wide Web' atau 'www' yang kini di gunakan di serata dunia, ianya membolehkan proses muat naik dilakukan, dia berlalu di tepi meja Silvano sambil berkata, "Can I have it? I want to put it on the Web? Gambar pertama adalah gambar di bawah ini.~ Gambar asal ~~ Gambar setelah di muat naik ke Internet ~No comments:

Post a Comment