Monday 13 August 2012

Sistem Baru JPJ Sewaktu Operasi Musim Raya Mampu Kesan Lesen & Cukai Jalan Palsu

KUALA LUMPUR: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan menggunakan sistem data 'MySikap' bagi operasi penguatkuasaan sepanjang musim perayaan ini, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Solah Mat Hassan.

Beliau berkata, sistem itu yang diguna pakai sejak sebulan lepas, akan mengeluarkan saman serta-merta dan mampu mengesan lesen dan cukai jalan palsu.

Sebanyak 15 JPJ di seluruh negara mula menggunakan sistem ini ketika operasi dan bilangannya akan ditambah pada masa hadapan kerana sistem ini cekap serta boleh diakses 24 jam, katanya kepada pemberita, di sini.

Beliau yang ditemui selepas operasi penguatkuasaan sempena Aidilfitri di Plaza Tol Puchong Selatan arah Utara, berkata setiap data termasuk kesalahan yang dilakukan di negeri, akan direkod pangkalan data, sekali gus memudahkan penguat kuasa.

Solah berkata, JPJ juga merancang untuk menambah kepelbagaian kegunaan sistem itu seperti memperbaharui lesen memandu dan cukai jalan ketika operasi, selain pesalah diminta membayar saman pada ketika itu juga.

"Ini akan mempercepatkan pesalah lalu lintas melunaskan saman mereka bagi mengelakkan tunggakan yang akhirnya akan membebankan, namun ia masih di peringkat perancangan," katanya lagi.

Beliau menambah, bagi operasi sepanjang Aidilfitri, pihaknya akan membuat pemeriksaan dengan lebih rapi terutamanya ke atas bas ekspres dan penunggang motosikal kerana kenderaan jenis itu adalah penyumbang utama kemalangan.
M_star
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Post a Comment