Friday 15 February 2013

Gempar !!! Usaha Penggiat Seni papar Kehidupan LGBT . @rozaidijamil @n_izzah # #MeleTOP

'Asmara Songsang' Papar Kehidupan LGBT Untuk Ditentang


"Pementasan teater ini adalah sebagai satu usaha membantu kerajaan untuk menentang kewujudan LGBT yang semakin menular di kalangan remaja dan situasi ini agak membimbangkan.


Rahman Adam

KUALA LUMPUR: Pengarah dan penulis skrip teater muzikal Asmara Songsang, Rahman Adam menjelaskan karya terbaharunya itu turut menyentuh tentang penglibatan golongan LGBT (lesbian, gay, biseksual dan transgender) dalam senario politik semasa.
Rahman berkata, beliau bukan secara sengaja memasukkan elemen tersebut tetapi hanya menggambarkan situasi sebenar yang pernah berlaku sesuai dengan skrip yang ditulis.
"Saya akui secara tidak langsung ada beberapa babak yang menggambarkan golongan ini (LGBT) ada terlibat dengan politik, perhimpunan jalanan dan sebagainya.
"Namun saya tidak tujukan senario itu kepada pihak tertentu kerana ia hanya dibuat secara am sahaja," jelasnya kepada mStar Online pada majlis pelancaran teater muzikal tersebut di Istana Budaya di sini pada Khamis.
Tambah Rahman, beliau sedar tindakan itu akan mendapat bantahan daripada segelintir pihak namun dia tetap optimis dalam menghidupkan jalan cerita teater muzikal tersebut.
"Saya sudah bersedia dikritik kerana perkara itu tetapi paling penting mesej yang ingin disampaikan tercapai," katanya.
Asmara Songsang akan dipentaskan di Lambang Sari, Istana Budaya pada 1 dan 2 Mac depan. Ia boleh disaksikan secara percuma.
Pementasan ini membariskan pelakon seperti Datuk Jalaluddin Hassan, Julia Ziegler, Kamal Adli, Radhi Khalid, Razak Ahmad, Najwa P. Ramlee dan Abby Rossidi.
Dalam pada itu, Rahman berkata, teater muzikal itu lebih memfokuskan kepada gambaran situasi sebenar kehidupan LGBT dan aktiviti gelap yang tidak diketahui masyarakat.
Kata beliau, adalah amat penting ia dipaparkan bagi membuka minda masyarakat bahawa gejala tersebut semakin meruncing tanpa disedari.
Julia Ziegler
"Pementasan teater ini adalah sebagai satu usaha membantu kerajaan untuk menentang kewujudan LGBT yang semakin menular di kalangan remaja dan situasi ini agak membimbangkan.
"Malah ia dapat membuka mata masyarakat terutama ibu bapa yang menonton bahawa perkara itu boleh terjadi di kalangan anak-anak mereka jika gambaran sebenar tidak disampaikan," jelasnya.
Sementara itu, Rahman berkata, teater ini juga agak menarik apabila ia menggabungkan tiga generasi pelakon yang masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri.
Tidak mengharap keuntungan daripada pementasan itu, Rahman berkata, ia lebih kepada tanggungjawab sosial kepada masyarakat mengenai masalah yang berlaku.
"Kita juga berhasrat untuk membawa teater muzikal ini ke negeri lain dan setakat ini sudah ada beberapa pihak bersetuju,” katanya.
SUMBER
Berbanding dengan aeorang pemimpin tertinggi sebuah Pakatan Haram yang menyokong LGBT :-Anwar Sokong Gay : Semak Video Wawancara Daripada BBC


No comments:

Post a Comment