Thursday 28 February 2013

AWAS !!! serangan balas Azizan kepada "kepala" pemberontak dalam PAS Kedah. #TukarKedah #PakatanHarapanRakyat"Nah.... Sapa-sapa yang sedang mengadakan gerakan "tolak azizan" yang didalangi oleh pemimpin PAS patut rasa Panas Pukoq". Menurut sumber Diktator Azizan sedang menjalankan "ops bersih" bagi membalas serangan oleh geng "tolak azizan" iaitu pemberontak dalam PAS sendiri.

Keterujaan beberapa pemimpin PAS di kedah untuk menjadi teraju utama PAS di kedah, menyebabkan pentadbiran PARTI PAS di negeri ini menjadi huru hara. sehinggalah menyebabkan berlaku perpecahan kepada beberapa Puak.


MB Kedah Bertindak Menentang ‘Pemberontak’
Beliau telah mengetepikan ‘ketua’ itu dan menggugurkan dua penentang lain dalam senarai calon-calon untuk pilihan raya umum.
Azizan, yang juga Pesuruhjaya PAS Kedah, telah menggugurkan ‘pemimpin kumpulan itu’, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi daripada meletakkannya di kerusi parlimen yang dilihat sebagai kubu kuat Umno.
Phahrolrazi telah berpindah dari kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Kundor ke Jerlun, mengikut senarai yang dikemukakan oleh Azizan baru-baru ini dikemukakan kepada kepimpinan pusat parti.
Jerlun kini dipegang oleh Datuk Mukhriz Mahathir.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dr Ismail Salleh dan Dr Hamdan Mohamed Khalid, yang dilihat menjadi antara pemberontak itu, telah digugurkan sebagai calon di kawasan masing-masing di Alor Mengkudu dan Tanjung Dawai.
Menurut sumber, senarai baru itu terbocor baru-baru ini, menyebabkan kemarahan di kalangan penyokong Phahrolrazi dan mencetuskan bantahan awam terhadap Azizan.
Beberapa penunjuk perasaan mendesak Azizan untuk meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar.
Lebih banyak protes yang dilaporkan sedang dirancang.
Penempatan semula Phahrolrazi dilihat sebagai satu percubaan untuk melemahkan asas kuasa di bahagian Kuala Kedah di mana beliau merupakan pengerusi PAS.
Ini akan membuka jalan bagi pengerusi Timbalan Kuala Kedah, Datuk Amiruddin Hamzah, sekutu kuat Azizan, untuk maju ke hadapan.
Azizan, bagaimanapun, tidak boleh melakukan dengan cara beliau. Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali mengesahkan bahawa Azizan telah mengemukakan senarai yang baru, yang berbeza daripada senarai calon pilihan raya awal tetapi menambah bahawa jawatankuasa pusat akan mempunyai kata putus mengenai siapa yang akan bertanding dan di mana kawasannya.
Mustafa tidak mengulas lanjut mengenai senarai itu.
"Kami menerima maklum balas daripada beberapa orang yang tidak berpuas hati dengan senarai baru," katanya.
Azizan menegaskan bahawa perubahan adalah "hal strategi".
"Ramai yang layak untuk menjadi calon tetapi tidak semua yang sesuai. Pelarasan perlu dibuat apabila isu-isu yang timbul, jika calon itu mempunyai masalah," katanya.
Beliau juga enggan mengulas mengenai nama-nama tertentu, yang terjejas oleh perubahan itu.
"Pilihan raya adalah seperti melahirkan anak. Sebelum bayi dilahirkan, anda boleh memberitahu sama ada ia akan menjadi lelaki atau perempuan tetapi biasanya kita tidak akan menamakan ia lagi," katanya.
Senarai baru juga menimbulkan pergolakan bagi sebahagian pihak di kalangan pemberontak.
Ahli Parlimen Pendang, Datuk Dr Mohd Hayati Othman dipercayai tidak berpuas hati mengenai perpindahan daripada kerusi Parlimen untuk kerusi DUN Sungai Tiang, yang kini dipegang oleh Umno Kedah Umno, Datuk Suraya Yaakob.
Kerusi Pendang akan diberikan kepada Timbalan Presiden PAS Mohamed Sabu, yang mencari kerusi untuk menang.
Dalam senarai asal, Dr Mohd Hayati sepatutnya bertanding di Tokai di mana PAS mempunyai asas yang kukuh.
Tetapi Azizan mengembalikan ADUN Tokai, Taulan Mat Rasul, yang merupakan sekutu rapatnya.
Taulan, seorang peguam syariah, telah bersara kerana beliau berusia 71 tahun ini.
Sumber mendakwa Azizan mengambil perhatian terhadap Dr Mohd Hayati sebagai satu ancaman kerana nama doktor perubatan menjadi buah mulut berpotensi menjadi Menteri Besar.

Mstar.

No comments:

Post a Comment