Monday, 1 July 2013

Hebat !! @UstazAzharIdrus JADI CALON #PRKBESUT ? #UAI


Inilah manusia yang ketika ini yang paling mencuri tumpuan apabila Ustaz Azhar Idrus (UAI) yang ura-uranya bakal dicalonkan PAS untuk bertanding disitu. Kebetulan, UAI adalah anak jati Terengganu, walaupun tidak berasal dari daerah Besut
SEJAK kerusi DUN Kuala Besut kosong beberapa hari lepas setelah kematian penyandang kerusi itu, Datuk Dr. A Rahman Mokhtar akibat kanser dan komplikasi paru-paru, beberapa nama telah disebut-sebut akan dicalonkan di kawasan tersebut bagi mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihanraya kecil yang bakal diadakan.
Tapi yang penting, Besut terletak dalam negeri Terengganu dan Azhar Idrus berasal dari negeri berkenaan.
Pencalonan UAI ini (kalau benar) memang satu berita yang sangat kita nantikan.  Cuma masalahnya, UAI tidak berminat dengan politik, malah menolak untuk bertanding dalam PRU13 yang lepas atas tiket PAS, atas alasan yang beliau sendiri sahaja faham.
Menurut sumber yang dekat dengan penceramah popular tersebut lagi, UAI tidak mahu menerima nasib yang sama seperti beberapa orang penceramah sebelumnya yang hilang karisma setelah menceburkan diri dalam politik.
Antara yang dimaksudkan ialah Ismail Kamus, Harun Din dan beberapa orang yang lain lagi.
Itupun kalau menang, kalau kalah?  Sumber yang sama turut mengatakan UAI beranggapan dia tidak mampu untuk pergi  lebih jauh dalam politik dan lebih selesa mencari makan dengan berceramah ke seluruh Negara.
Begitupun, beberapa pimpinan tertinggi PAS Terengganu dan Pusat, dikatakan telah/akan berjumpa dengan UAI untuk memujuknya menjadi calon PAS di Kuala Besut, berikutan kawasan tersebut yang terkenal sebagai kubu kuat UMNO.
PAS mengharapkan kepada populariti UAI untuk setidak-tidaknya mengurangkan majoriti 2,434 yang diperolehi Allahyarham Dr. Rahman dalam PRU13 yang lepas.  Bagaimanapun, perkara itu (mengurangkan majoriti BN) juga bermaksud UAI dipaksa menghadapi kemungkinan untuk kalah.
Cuma persoalannya sekarang, adakah UAI bersedia mengorbankan statusnya sebagai penceramah terkenal untuk semata-mata mengurangkan majoriti BN (bersedia untuk kalah)?
Apa pun kita serahkan kepada kebijaksanaan pimpinan PAS Terengganu untuk memujuk UAI menjadi calon PAS di Kuala Besut. Sumber
KK : Ustaz ni... HEBAT sehebat kuasa KUDAnya

No comments:

Post a Comment