Monday 12 August 2013

ISU !! Surau dijadikan Tokong, Jangan Menangguk Di Air Yang Keruh.#HinaIslam @PDRMsia @inspirasiislami #rakyatnews

Sebelum nak melakukan sesuatu tindakan tu, berfikirlah lah dulu wahai chinabeng, jangan pakai rembat dan sebat jer... fikir dulu akibatnya.. 


Lokasi: Tanjung Sutera Resort, Tg Sedili, Kota Tinggi, Johor

Cina Buddha sembahyang di Surau. Surau dah jadi Tokong
Syirik di rumah Allah.  

Mynewshub kemudian menghubungi Pengurus Tanjung Sutera Resort Syed Ahmad Alkaff bagi mendapatkan penjelasan.


Menurut beliau, kejadian berkenaan terjadi semalam dan anggota rombongan terlibat datang dari Singapura. Menurut beliau pihaknya kerap menerima banyak rombongan dan lawatan dari pertubuhan keagamaan di resort mereka.

“Pada mulanya, mereka meminta izin untuk sebuah tempat bagi mereka mengadakan satu upacara meditasi, memandangkan dewan kami ketika itu penuh kerana sedang digunakan, kami membenarkan mereka menggunakan surau hanya untuk proses meditasi berkenaan.

“Bagaimanapun, kumpulan itu membawa peralatan mereka secara senyap seperti tempat sembahyang di dalam video itu dan kemudian mengadakan upacara sembahyang sebegitu rupa,” katanya kepada Mynewshub.my ketika dihubungi hari ini.

Menurut Syed Ahmad, pihaknya hanya mengetahui kejadian itu selepas mendapat aduan daripada orang ramai yang ternampak kejadian itu sehingga menimbulkan sedikit ketegangan.

Pihak resort, kemudiannya mengarahkan mereka menghentikan upacara dan semua peralatan sembahyang mereka dikeluarkan, katanya.

Menurut beliau, pihak polis turut berada di surau berkenaan ketika kejadian dan keterangan semua pihak sudah diambil dan direkodkan – kisah sebenar di mynewshub.my

No comments:

Post a Comment