Friday 30 August 2013

Perjuangan Remaja Pasca Kemerdekaan Semakin Luntur. #iM4U @beliabangkit #Merdeka56 #1Malaysia @rakyatnews_my


TERAS Belia 1Malaysia berpandangan bahawa golongan belia perlu menggerakkan perubahan dan mencorakkan hala tuju perjalanan negara.
Sehubungan itu, belia pada hari ini perlu diperkukuh dengan kemantapan budaya dan ketinggian nilai-nilai kehidupan agar generasi yang terbentuk pada masa hadapan mampu untuk menghadapi cabaran sezaman.
Walaupun begitu, persoalan budayalah yang sebenarnya begitu rumit untuk dihadapi. Hal demikian memandangkan budaya bukanlah sekadar terhenti di wacana-wacana ilmiah sahaja, tetapi apa yang dapat kita lihat dalam amalan kehidupan masyarakat.
Kita melihat sendiri anak muda dan khususnya belia yang lahir pada hari ini mengalami krisis jati diri dan visi hidup.
Malah gejala kemelesetan visi hidup ini menyebabkan lunturnya perjuangan sejati manusiawi di muka bumi ini iaitu mempertahankan yang hak, menolak yang mungkar.
Dalam konteks pembangunan dan kejayaan negara, belia memiliki obligasi untuk memastikan keadilan sosial, pembangunan sosial yang beretika, meninggalkan budaya popular (serangan budaya Barat) yang menyahkan jati diri ummah dalam memperjuangkan kemajuan berlandaskan saranan Islam.
Serangan budaya Barat memanglah sesuatu yang tidak dapat dielakkan lagi. Dengan kemenangan aliran demokrasi-liberal-kapitalisme yang menjadi ancaman terhadap budaya setempat.
Kapitalisme yang menjadikan tujuan mengaut keuntungan semata-mata sebagai terasnya kini tersembunyi di dalam pelbagai bentuk, daripada pemakaian, kecanggihan alat komunikasi, gaya bertutur, muzik, siri realiti televisyen sehinggalah kepada percambahan pusat-pusat hiburan tanpa memikirkan kesannya kepada budaya masyarakat setempat.Merempit adalah aktiviti sosial remaja masa kini.
Jika belia yang jauh dari sikap dan perjuangan berprinsip dan bervisi, mereka akan larut dengan bentuk budaya baru yang mementingkan sensasi, maksiat, budaya seronok yang melampau (utopia) yang menerapkan sikap individualisme.

Salah Laku
Dalam konteks Malaysia, kita tidak dapat menyangkal hakikat bahawa generasi belia sedang berhadapan dengan cabaran kebudayaan yang begitu serius.
Pada hari ini, generasi belia berhadapan dengan pelbagai bentuk budaya yang bersifat destruktif dan tidak menguntungkan negara.
Hal ini terzahir daripada pelbagai salah laku dan masalah sosial yang berpunca daripada budaya hedonisme, 'sensate' dan permisif.
Generasi muda lebih cenderung menghabiskan masa berpesta dan berhiburan, menghadiri konsert, berpacaran dan bergaul secara bebas daripada melakukan aktiviti-aktiviti yang lebih bermanfaat.
Lihat sahaja bagaimana generasi muda kita menyambut kedatangan tahun baru, hari kemerdekaan dan mahupun sambutan hari Malaysia dengan anjuran konsert dan fiesta yang bermatlamatkan untuk menyampaikan suara remaja dalam konteks perjuangan bagi mencapai kemerdekaan.
Penganjuran Konsert
Namun, apa yang sedih untuk dikatakan di sini, matlamat penganjuran konsert untuk tujuan perjuangan tidak dapat dicapai sama sekali apabila hasil murni pihak penganjur akhirnya membawa kepada satu temasya hiburan semata-mata dan tidak keterlaluan jika dikatakan tiada perjuangan yang disampaikan melalui penganjuran konsert baru-baru ini.
Apa erti perjuangan kepada golongan belia ini sekiranya mereka berkiblatkan hiburan dengan niat perjuangan? Apa yang mereka faham tentang perjuangan sekiranya mereka tidak menghargai hak dan warisan bangsa sehingga tidak sedar mereka memperlekehkan Jalur Gemilang sebagai satu kain rentang yang dikibarkan dek asyik dengan persembahan pentas selebriti tempatan dan juga antarabangsa?
Memang sewajarnya kita merasa gusar, prihatin dan gelisah dengan segala wabak sosial ini. Hal ini menjadi sedemikian kerana sekiranya tidak ada usaha-usaha terancang dan perancangan budaya (cultural planning), generasi pada masa hadapan akan lemah dan tidak mampu menghadapi perubahan sezaman.Acara hiburan dan konsert paling mendapat perhatian golongan remaja. - Gambar hiasan.
Sebagai generasi pasca kemerdekaan, remaja perlu kembali untuk memahami sejarah dan perkembangan negara kita. Ini penting sebagai kayu pengukur dan pemangkin dalam menyumbangkan khidmat dan bakti kepada negara tercinta.

Tanpa memahami akan perkembangan negara dan buta sejarah, kita mungkin akan hanyut dibawa arus kesenangan hidup yang melalaikan.
Sehubungan itu, kita tidak sepatutnya merasakan cukup sekadar apa yang ada. Kita perlu membuka ruang dan mencipta peluang seperti mewujudkan trend pemikiran yang lebih proaktif.
Kemajuan dan perkembangan dunia sekeliling perlu dimanfaatkan dan dipergunakan sebagai sebahagian daripada bahan-bahan bagi memajukan diri dan negara.
Menurut cetusan pemikir Islam, Malik Bennabi yang telah mengungkapkan perihal kebolehjajahan umat sebagai sindrom colonializibility, punca kita mudah terjajah bukanlah disebabkan hebatnya budaya yang menjajah itu, tetapi segalanya bermula apabila kita sendiri sudah melupakan asas-asas jati diri kita sendiri yang terdiri daripada agama, pegangan nilai dan budaya.
Hanya apabila kita sudah tidak yakin lagi dengan kekuatan sendiri, barulah penjajahan budaya dan pemikiran lebih mudah berlaku. Kunci penjajahan minda dan budaya adalah kelemahan diri sendiri yang dimiliki.
Justeru, dalam usaha untuk mengekalkan kemerdekaan budaya dan negara, remaja perlu lebih berusaha dan produktif apabila melakukan sesuatu perkara.
Para remaja haruslah lebih tabah dalam menghadapi cabaran demi mempertahankan hak-hak mereka. Kita juga mesti berdikari dan tidak bergantung kepada kuasa-kuasa asing supaya dapat menjamin kedaulatan negara.
Di samping itu, para pemimpin belia perlu juga memikirkan strategi untuk melibatkan generasi belia dengan pelbagai kegiatan yang bermanfaat.
Dengan pembabitan lebih ramai belia ke dalam aktiviti-aktiviti sosial, sukarela dan kemasyarakatan, ciri-ciri kepimpinan dan nilai-nilai budaya yang positif dapat dijelmakan ke dalam bentuk perbuatan berbanding dihidangkan dengan agenda-agenda hiburan semata.

* Penulis ialah pensyarah Fakulti Komunikasi & Pengajian Media, UiTM Melaka
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.No comments:

Post a Comment