Tuesday 13 August 2013

Jata negara sekali lagi dicuri dari Istana Negara lama. #1Malaysia #rakyatnews #fb

Sebelum dan selepas:
Jata negara yang asal (kiri) di dinding pagar di Istana Negara lama
dan bekas lambang yang rosak akibat dicuri bahagian yang dicat warna emas.


Objek logam yang berukuran 59 sentimeter itu telah dipasang di sepanjang dinding pagar di istana lama, yang kini merupakan Muzium Diraja, di Jalan Istana di sini.

Pada bulan Mei tahun lalu, 11 daripadanya telah dicuri.

Baru-baru ini, Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor mendapati terdapat lima daripada lambang itu - dipasang pada dinding berhampiran Sekolah Tinggi Kuen Cheng - di mana terdapat banyak bahagian yang rosak terutama yang dicat warna emas hilang.

Sabtu lalu, ketua pegawai eksekutif dewan perhimpunan, Tang Ah Chai, menyiarkan gambar-gambar lambang yang rosak di Facebook dan menulis: "Dari kejadian ini bahawa walaupun lambang negara pun dicuri, melihat orang ramai mengambil ringan terhadap jenayah."

Selepas istana berpindah ke bangunan baru di Jalan Duta dua tahun lalu, bangunan ini telah ditukar kepada muzium, dan dilindungi sebagai warisan negara.

Menurut Akta Warisan Kebangsaan, mereka yang didapati bersalah mencuri atau merosakkan barang-barang warisan negara boleh dikenakan hukuman penjara tidak kurang daripada lima tahun dan denda tidak melebihi RM50,000 atau kedua-duanya, jika disabitkan kesalahan._Mstar

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

No comments:

Post a Comment